В предишния ни блог пост със вас споделихме първа част на темата “Кои са най-използваните 8 вида графичен дизайн в бизнеса”. Ето, че вече имаме честта и удовлствието да ви представим продължението от миналата събота. Без колебание преминаваме към останалите видове.

Графичен дизайн във сферата на издателството

Главно работата на дизайнерите в тази област се състои във създаването на впечатляващи и грабващи вниманието форми на публикация съчетани с графичен дизайн. Когато седнете например в някое заведение и грабнете менюто с цел поръчка на нещо засищащо стомаха ви, самият дизай на менюто, разположението на снимките, текста и т.н. вероятно е изпълнено от дизайнера.

Този тип графичен дизайн преобладава също и при книгите. Кой, мислите, че прави дизайна им? – дизайнерите, естествено. Иначе как щяха да изглеждат привлекателни и мистериозни за читателите… и не само. Вестниците, списанията, каталозите също се обработват от дизайнерите.

Графичните дизайнери работещи в тази категория притежават добри комуникативни умения, способност за разбиране на изискванията, креативна гледна точка, умения за принтиране или казано по друг начин способност за нагласяне на крайния дизайн към серийно принтиране или печат.

Продуктов графичен дизайн

Известно е на всеки, че почти всеки вид продукт се нуждае от някаква опаковка, кутия или друг подобен елемент с чиято помощ дадената стока ще се транспортира от точка А до точка Б. Това може да е стъклена бутилка или пластмасова, кутия със защитен слой, контейнер и т.н. Всички тези неща могат да бъдат мощен маркетингов инструмент, ако се използват правилно, понеже върху тях може да се направи графичен дизайн, комуникиращ с клиентите, а това е един плюс за даден бранд.

Графичните дизайнери в тази област трябва да имат изключително добри умения в подготовката на крайния дизайн за печат и предпечат, умения за разрешаване на проблеми в движение и познания в областта на индустриалния дизайн, понеже дизайна в тази насока включва и други спецификаии с които трябва да се съобразява.

Графичен дизайн на анимации

Казано на прост език, представете си графики, които се движат, да, това са анимации. Това може да включва и обработката на филмови ефекти, картинки, топография, друг вид онлайн съдържание. Обикновено дизайнерите в тази област работят във филмовата индустрия и телевизионни канали, медии.

Откакто видео съдържанието стана крал в предаването на информация, графичните дизайнери на анимации буквално се преродиха, понеже видеото и анимациите са масово използвано средство за забавление.

Подобни такива разработки са често срещани в:

Индустриален графичен дизайн

Иднустриалния дизайн визуално свъзва хората към местоположения, обекти и събития. Прави ги нещата така, че да бъдат лесно запомнящи се, интересни, интерактивни и лесни за навигиране.

Ако все още гледате с повдигнати вежди, можем да дадем примери:

Ако си намирате пътя в големите сгради, молове, офис сгради и др. Подобни без да се изгубите и без да чувствате дискомфорт, то тогава трябва да благодарите на индустриалните дизайнери.

В интерес на истината индустриалния дизайн не е само една дисциплина, тя включва във себе си още архитекрурния, ландшафтния и интериорен дизайн. Дизайнерите в тази област си комуникират с много хора за осъществяването на крайната цел, именно затова те трябва да имат специфично образование във съответната област.

Графичен дизайн на илюстрации

Самият графичен дизайн като изкуство и илюстрациите обикновено се схващат като просто уеб дизайн, но има малко разлика. Дизанерите изработват по-скоро компонентите и работят върху остстраняването на проблемите, а самата оригинална продукция се прави от артистите в графичния дизайн.

Примери за такъв дизайн:

Графичните артисти използват различни по вид съдържание, техника и информация за да осъществят желаните резултати. Дизайнерите в тази област работят с писатели, редактори, мениджъри, маркетолози и управители.