Един невероятен факт, известен на всеки опитен Интернет потребител е това, че електронната търговия в последните няколко години се увеличи в доста голям мащаб и ще продължава да расте имайки предвид статистиките. Според компанията Statista, електронната търговия на българския пазар ще достигне ръст от 40.0% до края на 2020, а до 2024 ще се увеличи с 55.3%.

Средно българският Интернет потребител харчи около 236 долара годишно за онлайн пазаруване, разбира се тези изчисления са на база обща оценка, а не на индивидуален принцип. Онлайн магазините, които се радват на най-голям обем от клиенти са тези пазаруващи облекло, електроника и аксесоари, играчки, стоки за дома и бита, храни и козметика.

Също така, проучванията сочат, че 86% от потребителите преди да закупят даден продукт от онлайн магазин, първо проверяват за реални отзиви и коментари от други клиенти и след това преминават към действие.

Друго интересно нещо – мъжете прекарват повече време в даден онлайн магазин, спрямо женската аудитория, но пък женската част са повече склонни към покупка.

Нека да преминем към причините, според които голяма част от Интернет потребителите предпочитат да пазаруват от онлайн магазин спрямо физически такъв.

 1. Удобство – дългите опашки на касите са позната болка на всеки, особено, ако денят е пълен с ангажименти и динамика. В онлайн магазин този проблем не съществува – влизаш, избираш, плащаш и получаваш.
 2. Практичност – съгласно критерий „1“ тук може да добавим, че наистина е готино просто да си седиш на стола вкъщи и да цъкаш с мишката, без да се притесняваш за времето, което може да бъде загубено в откачено лутане търсейки конкретна стока и тя да не оправдава очакванията ви. Всичко е подредено в категории и раздели.
 3. Лесен достъп до магазина – независимо от разположението, в което се намирате, нужен ви е само един смартфон (например) с Интернет връзка за да посетите любимия онлайн магазин.
 4. 24/7/365 на разположение – реално погледнато един онлайн магазин функционира денонощно без значение дали има някакъв празник, почивен ден и т.н. Всеки един момент имате достъп до продаващите се продукти.
 5. Неангажиращи платежни методи – Това също е един плюс за всеки онлайн магазин, предлагащ най-популярните платежни методи като плащане чрез дебитна/виртуална карта, електронен портфейл, наложен платеж, банков превод или плащане при доставка. Дори да не разполагате със финансови средства в момента на поръчка, например може да платите при самата доставка, която обикновено отнема поне ден-два.
 6. Незабавно споделяне с приятели – това е много хубава опция при пазаруването от онлайн магазин, понеже при нужда от приятелски съвет или коментар просто можете да му изпратите линк към страницата, вместо да го разкарвате цял ден покрай вас.
 7. Отстъпки за лоялни клиенти – практикуван метод от доста онлайн магазини. При регистриран акаунт шансът да получите промо кодове или купони за покупка на стоките с намаление е доста по-голям в сравнение с физическите магазини.
 8. Мониторинг за нови стоки – друго предимство на електронната търговия е възможността за следене за появата на нови продукти и тяхната наличност. От своя страна това би улеснило плановете ви за шопинг терапия.
 9. Достъп до множество стоки от различна категория – може би това трябва да се брои даже и за лукс. Представете си – сядайки на дивана, удобно сте се настанили пред климатика в горещ летен ден и чрез няколко клика поръчвате продукти от целия свят. Остава само да ви ги доставят в удобния за вас ден.
 10. По-евтини стоки – по тази точка няма какво особено да се каже. Поради разбираеми причини повече от стоките предлагащи се в онлайн магазин са по-евтини.
 11. Сравнение на цените – без физическо посещение на всички магазини в града преспокойно може да направите справка да даден артикул онлайн и да изберете най-изгодния вариант.
 12. Достъп до специфични стоки онлайн – това е рядко срещано явление на българския пазар, но все пак има търговци, които нямат физически магазин и предлагат своите стоки само чрез онлайн магазин.

Ние MegaWeb предлагаме изработка на онлайн магазин или уеб сайт за вашият бизнес без значение от големината и сектора на работа. Зад гърба си имаме десетки доволни клиенти и утвърдени специалисти в бранша, които ще откликнат на вашите изисквания и желания.