Съвременният и модерен бизнес модел за да съществува като такъв не на последно място трябва да има наличен уеб сайт, където клиентите могат да получат информация и да се запознаят отблизо с него.

За да се уверите лично в това твърдение направете един бърз поглед към големите играчи преобладаващи на световен мащаб. Всеки един от тях има елегантен и корпоративен уеб сайт, пълна с полезна информация и функционалност.

В тази статия със вас ще разгледаме някои аспекти от тази тема. Нека да направим общ преглед върху качествата, които трябва да съдържа уеб сайтът на вашият бизнес.

Атрактивен уеб дизайн

Според редица проучвания първото нещо, което клиента забелязва след като посети вашият уеб сайт е неговият дизайн. Първите 10 сек. са тези, в които трябва да спечелите внимание. Умело комбинираните цветове и впечатляващ уеб дизайн са чудесен инструмент за тази цел. Важно е да знаете следното – колкото по-минималистичен е уеб дизайна на сайта, толкова повече се увеличава шансът да впечатлите потенциалният клиент.

Оптимизация за интернет търсачките

Сайтът сам по себе си не представлява нищо, ако той няма посетители. Именно тук щафетата поема така нареченото SEO (оптимизация за интернет търсачки). Търсачките имат различни алгоритми по които класират уеб сайтовете, като качествения подбор става по определено зададени критерии като полезност, надеждност, споделяне в соц. мрежи, ключови думи и създадено съдържание насочено към клиента. Затова е важно да не пропуснете този ключов фактор при изработка на корпоративен уеб сайт за да се появявате при търсене. Разбира се SEO-то е много обширна тема и ще го разгледаме детайлно в друга статия.

Адаптивност

Адаптивният дизайн е правило номер едно в днешния свят. Защо? Потребителите използват различни по тип умни устройства – смартфони, таблети, настолни компютри с различна разделителна способност на екрана. Ако сайтът ви не е адаптивен, така нареченото „потребителското изживяване“ няма да е ползотворно, а това от своя страна ще доведе до мигновено напускане на сайта.

Лесна навигация

Не на последен етап от изработка на  корпоративен уеб сайт е доброто структуриране на навигацията. Тя може да включва категории на стоките, ако имате онлайн магазин добре е стоките да са сортирани и не само. Ако компанията ви е ориентирана към предлагане на B2B услуги, те също трябва да са подредени по смислен начин, ако имат подкатегории. Навигацията задължително трябва да включва страница за контакт и информация за компанията.

Полезна информация

Никога не е излишно да добавите информация за компанията ви, с какво се занимавате, какво всъщност предлагате, глобален или локален е бизнес моделът ви. Добра идея е също да разкажете за продуктовата си гама, като например за кого са предназначени услугите ви, как те ще помогнат на клиентите ви. Споделете какви разплащателни методи приемате, давате ли гаранция за връщане на инвестициите при непостигнат резултат. Къде е базирана компанията ви, имате ли офис където да посрещате клиентите или организацията е интернет базирана. Общо взето добавете всяка информация, която може да бъде полезна на всеки потенциален клиент.

Блог

Всеки корпоративен уеб сайт трябва да бъде придружен от блог, там може да споделяте информативни статии относно бизнеса ви. Публикуването на новини или известия за нови услуги/продукти/промени.

Опция за поръчка през уеб сайта

Във случай, че това е приложимо при вашия бизнес модел не се колебайте да го въведете. Това представлява голямо удобство, като се има предвид и хубавата страна – възможност за нарастване на продажбите.

SSL сертификат

SSL сертификата вдъхва доверие на посетителите и говори за вас повече отколкото предполагате. Представете си следната ситуация – потенциален клиент разглеждайки сайта в даден момент забелязва, че данните предавани между двете страни не е криптирана и моментално го напуска, всеки би го направил, особено днешно време във свят пълен със злонамерени хора.

Надежден хостинг

Още един критерий не подлежащ на пренебрегване. Може да сте поръчали изработка на корпоративен уеб сайт от топ ниво, но ако хостинга ви е ненадежден то тук отново потребителското изживяване ще куца, а крайните резултати със сигурност няма да ви харесат.

Уникален домейн

Използвайте креативната си душа. Това, което трябва да запомните е следното златното правило – възможно най-кратък, креативен и лесно запомнящ се.

Ако всичко това за вас изглежда ядрена наука, не се притеснявайте. В MegaWeb предлагаме изработка на корпоративен уеб сайт, отговарящ на вашите изисквания и претенции.