Живеем във свят, който се развива много динамично. Променят се технологиите, стандартите, изискванията, очакванията за качество на предлаганите услуги. Ако е необходимо да се даде пример, бихме могли спокойно да се върнем назад във времето и да констатираме, че сайтовете на глобалните Интернет търсачки не са били това, което са сега.

Вече те изглеждат модерни, адаптивни и са лесно достъпни от всички умни устройства познати на модерния човек. В противен случай те не биха отговаряли на днешните стандарти, а продукт, който няма полезност не е нужен на никого.

Като потребител пред кулисите най-вероятно не сте си задавали въпроси (за по-голяма яснота погледнете отново заглавието на нашия пост), които на пръв поглед изглеждат сложни, но всъщност са доста елементарни.

Без да разтягаме локуми, нека да караме по същество. Според най-актуалните статистики и проучвания всеки сайт трябва да отговаря на дадени критерии за да се определи като успешен и качествен уеб сайт.

Тук трябва да ги разделим на категории (потребителска и техническа част) за да придобиете по ясна представа, каква е тяхната последователност при изработка на уеб сайт.

Ето какви са те:

Техническата част при изработка на уеб сайт

Адаптивен и елегантен уеб дизайн – този елемент е първото нещо, което вижда даден потребител при посещаване на сайта и представлява важен аспект за задържането му с цел преприемане на действия в полза на компанията.

Старайте се да изберете изчистен и ненатоварващ окото дизайн. Не напразно световните технологични гиганти целят максимална простота в тази насока.

Добър хостинг – може да се каже, че точно на това се крепи надежността на вашето онлайн съществуване. Стремете се да изберете вече утвърдили се на пазара хостинг доставчици с качествени услуги. Дали ще работите с чужди или местни доставчици не е от толкова голямо значение, важното е сайта ви да не рухне след 100 посещения.

Скорост – доста важен критерий на който трябва да отговаря вашият сайт. Представете си, че сте потребител и трябва да чакате 10 сек. за да се зареди началната страница. Кофти тръпка, нали? Съществуват много начини за увеличаване бързодействието на сайта, които са ясни на техническия персонал, така, че не пренебрегвайте тази точка.

Защита към хакерски атаки – сигурността на данните и тяхната защита е от особено значение, когато живеем във свят, където всяка секунда се правят хиляди атаки в глобален мащаб.

Ако имате нестабилен сайт, то със сигурност хакерските атаки няма да закъснеят към вас. А това би било последното нещо, което бихте желали да сполети вашата компания, така, че инвестицията в добра защита няма да бъде е излишна.

Автоматично архивиране на сайта – за всеки случай предайте на ИТ екипа да включи тази опция. При евентуален срив на системата, когато правите обновяване на системите или сайта, ще си спестите главоболията.

Потребителска част при изработка на уеб сайт

Уникален домейн – изберете запомнящо се име за сайта си, притежаващо свойството да остава дълго време в паметта. Ако е поредица от 20 знаци, ръчното въвеждане би било малко трудно. Особено на познатия ни мързелив потребител.

Може желаният домейн да бъде зает, но нищо не ви пречи малко да вложите пари в името на бизнеса си и да го закупите от собственика. Все пак целим оригиналност в проекта си.

Секция отзиви от клиенти – това доста помага при посещения от нови клиенти. Колкото повече отзиви имате от доволните клиенти, толкова повече е вероятността да спечелите доверие и престиж.

Лесна навигация – задължително и то без никакъв спор. За по-добра ориентация запомнете следното правило: “Лесна навигация, спечелен клиент… сложна навигация, изгубен клиент”.

Бюлетин – това е малко остаряла мода, но все още работи до известна степен. Ако имате вече изградени клиенти, то тази опция е идеална за да анонсирате новости или да съобщите някакви промоции.

Четимост на съдържанието – само за да се ориентирате… погледнете пак статията, която четете в момента. Старайте се да разделяте текста на абзаци, точки, подточки, подзаглавия и т.н.

Информативност – добрата стара поговорка гласи следното “Content is the King”, което в превод означава “Съдържанието е кралят” т.е. пишете текстове, които информират вашия читател, така ще избегнете скуката и ще бъдете полезни.

Ако вече сте взели решение да потеглите по пътя към успеха, това означава, че мислим еднакво. MegaWeb има стотици изработени сайтове и екип, състоящ се от специалисти, готови да откликнат на вашите изисквания, която става пъпрос за изработка на уеб сайт.