Цветовата гама на даден сайт е решаващ фактор за задържането на посетителя продължително време в уеб сайта, тъй като натоварващите цветове могат да окажат негативен ефект и клиента. За правилният подбор на цветовата гама е силно препоръчително да се консултирате със уеб дизайн агенция, тъй като в тази област работят специалисти, които са наясно с магическото действие на цветовете.

Според редица учени всеки цвят действа отделно на човешката психика и довежда до вземането на определени решения под действието на цветовете. Надяваме се, че ще останете доволни от издаването на тази малка и невинна тайна.

елегантен уеб дизайн

 

Разбира се, вероятно е да има случаи, в които определен цвят действа противоположно, както във всяко друго нещо. Цветът е определящ фактор за покупка на даден продукт в 90% от времето, а останалите 10% са изчисляват към външния вид – неизвестен факт на голям брой купувачи.

Не трябва да пропускате три ключови фактори, когато избирате цветовете на вашият уеб сайт за изработката на елегантен уеб дизайн.

Вашият бранд

Ако основният цвят на фирмата ви е червен, комбиниран със бяло, то тези цветове също трябва да присъстват във сайта за да има съвместимост. Лого, бутони, хиперлинкове, менюта и така нататък. Ако не сте сигурни в това твърдение, вземете пример от големите корпорации. Офлайн или онлайн, всичко при тях е синхронизирано.

Целева група/таргет

Определете към каква група клиенти целите да предложите уникалния продукт. Пол, възраст, култура, какви цветове харесват те. Тук анкетите дават своя голям принос към казуса. Към интернационално ниво ли се целите или локален бизнес. Направете своето проучване, разберете какви цветове харесват вашите клиенти – ярки или тъмни. Повечето мъже ли са или жени? Последното е много решаващ фактор за избора на цветове. Един прост пример – голям процент от жените харесват розовото, така че, ако включите този цвят като основен няма да е грешка. Известно е също така, че младите си падат по оживените и модерни цветове, а възрастните в по-консервативни.

Хармония на цветовете

Всеки цвят може да се комбинира с друг за да се даде една приятна атмосфера на клиента, но това не означава, че трябва да направите сайта си като дълга след дъжд – автоматично ще си вкарате автогол. Всички цветове трябва да са съвместими един с друг.

Тук отново бихте могли да вземете пример от големите играчи в пазара. Няма нужда да се прави излишна реклама, но още на пръв поглед се забелязва избор на чисти цветове, като общия им брой не надвишава 3 цвята.

Общ преглед върху цветовете

Нека да направим общ преглед върху цветовете и какво могат да означават те. Изборът не е лесен, но ако помните основните правила ще стигнете до заключение.

Синя тинтява– интелигентност, стабилност, достойнство, авторитет, единност.

Синьо-лилаво – истина, достойнство, духовност, качество, царственост.

Транспортно пурпурно – музика, мечти, елегантност, луксозен, магия.

Розово – визия, прозрение, оригиналност, креативност, поезия.

Ярко червено – енергия, храброст, действие, насоченост, слава.

Пастелно жълто- сила, забава, успех, щастие, оптимизъм.

Луминисцентно жълто – логика, мъдрост, приятелство, граница, предизвикателство, радост.

Зелено – доброта, лоялност, възприемчивост, изучаване, щедрост.

Транспортно зелено – развитие, подновяване, баланс, надежда, сигурност.

Небесно синьо – грация, честност, възстановяване, ведрина, доверие.

Тюркоазено синьо – спокойствие, надеждност, тактичност, откритие, ведрина.

Ако всичко това изглежда цяла наука за вас, ние MegaWeb можем да помогнем за избора на правилната цветова гама на вашия сайт и елегантен уеб дизайн.

Минимализъмът винаги печели

В днешния динамичен свят разполагате с по-малко от 10 сек. за да привлечете вниманието на вашия клиент след като той попадне в сайта ви. Един елегантен уеб дизайн е много мощно средство за тази цел.

Стремете се да не избирате отблъскващи цветове, например прекалено ярки – ако освен не целите ефект „епилепсия“ върху клиента. Меките и приятни цветове не дразнещи човешкото око са строго препоръчителни.

Нашите специалисти в MegaWeb имат солиден опит в изработката на елегантен уеб дизайн, а портфолиото ни от доволни клиенти е доказателство за това